Агро производство на ягоди

 

strawberries 1200

 

Ягодите съдържат захари, киселини, витамини, пектин, микро- и макроелементи. Освен като ценна вкусна храна те се използват успешно и за лечение на редица заболявания. Оказват благоприятно влияние и върху дейността на жлезите с вътрешна секреция, нервната система и др. 

Ягодите са изключително полезна за здравето суперхрана, тъй като съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Те имат ниско съдържание на калории и захар, но високо на фибри и витамин C. Ягодите могат да допринесат за:

  • Подобряване на имунната система и предпазване от инфекции. Витамин C е необходим за синтеза на колаген - белтък, който поддържа кожата и раните здрави. Витамин C също така помага за борба с вируси и бактерии и увеличава абсорбцията на желязо от храната.
  • Защита от оксидативен стрес и хронични заболявания. Антиоксидантите в ягодите (антоцианини, елингова киселина и фенилови съединения) - неутрализират свободните радикали, които могат да повредят клетките и ДНК. Свободните радикали се свързват с развитието на рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и стареене.
  • Регулиране на кръвната захар и инсулиновия отговор. Ягодите имат нисък гликемичен индекс - мярка за това колко бързо храната повишава кръвната захар след консумация. Те също така подобряват чувствителността към инсулина - хормон, който помага за пренасянето на захарта от кръвта в клетките. Това може да намали риска от диабет тип 2 и да подпомогне контрола на кръвната захар при хората с диабет.
  • Поддържане на здравословно тегло и апетит. Ягодите имат високо съдържание на фибри и вода, които допринасят за усещането за ситост и намаляването на приема на калории. Фибрите също така подпомагат храносмилането и здравето на червата.